Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Трън, Ждрело на р. Ерма, Музей на киселото мляко - 29.06. | 13.10.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 9 вота)

Цена 35 лв.

Информация за програмата
Сподели

Трън, Ждрело на р. Ерма, Музей на кисело мляко и музей на бусинската керамика

Маршрут: София - Брезник - Ждрелото на р. Ерма - Трън - Бусинци - София

Дати на отпътуване: 29.06. | 13.10.24

Отпътуване в 8:00 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище – София.

Посещение на църквата „Св. Петка” в Брезник. Старинният вид на църквата потвърждава донякъде преданието за съществувалия някога тук "Бреза манастир", който заедно с 6 черкви, построени по хълмовете обграждащи днешния град, образувал известното дори в Цариград "Седмопрестолие". Църквата "Св. Петка" от XV-XVI в.се състои от три части и до нас е достигнала след неколкократни преизграждания

От Брезник се отправяме към живописното ждрело на р. Ерма. През китната Трънска котловина (Знеполе), закътана между планините на Краището, река Ерма. минава почти през средата на град Трън продължава на север по дълбока, живописна клисура и след 5 км образува величествен пролом – Ломнишкото ждрело, дълго около 100 м. Тук двата бряга на реката представляват почти отвесни успоредни стени, високи 100-120 м.

Връщане в гр. Трън. Свободно време за обяд.

Следобед посещение на скалния параклис "Св.Петка" (известен още като "Пещерата на Св.Петка"). Това е християнизирано праисторическо мегалитно светилище. В наши дни малката християнска църква е действаща. От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лековит.

От Трън пътят ни отвежда към село Бусинци, където е известният „Музей на бусинската керамика", представящ уникалната Бусинска керамика, наследник на средновековната българска грънчарска школа. Нейни произведения пазят Британският музей в Лондон, Лувърът и Музеят на човека в Париж, колекции в САЩ и Русия, представена е и в Българския културен център в Париж. Музеят проследява как местната грънчарска традиция се развива от 17 век до днес със съвременното изкуството на художници-керамици.

Отправяме се към последната ни спирка – Музея на киселото мляко, намиращ се в с. Студен извор. Организиран е в двуетажна къща, в центъра на селото, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров - български микробиолог и лекар. Той е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко. Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 г.

По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема "Киселото мляко - българското име на дълголетието", и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.
Отпътуване за София. Пристигане около 18:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище в София.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.