Преференциална оферта

Почивка 30.08. в х-л Souita К. Паралия, Гърция - 7 нощ, зак. с автобус - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

крепост Цари Мали град и Самоков - 06.08; 08.10; 19.11.22

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (4.75 от 4 вота)

Цена 29 лв.

Информация за програмата
Сподели

Крепост Цари Мали град и Самоков

Маршрут: София - Цари Мали Град - Самоков - София

Дати на отпътуване: 06.08; 08.10; 19.11.22

Отпътуване в 8:00 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище.

Пристигане в с. Белчин, отстоящо на 15 км от Самоков. За дългата и богата история на с. Белчин свидетелстват останките на римска крепост с военно-охранителни функции, която в късния си етап се превръща в укрепено селище. с параклис намиращи се на хълма „Свети Спас“. Посещение на крепостта Цали Мали град. Крепостната стена огражда площ от 9 декара. Досега са разкрити 3 от 4-те кули на крепостта. Северно от портата е разкрит и християнски храмов комплекс, датиран към XV-XVI век. Църквата, намираща се извън крепостните стени, е датирана към XV век, като основите са вкопани в раннохристиянски храм от V-VI в. Монети, луксозна и битова керамика свидетелстват за оживена търговия и култура от IV-VI век. Крепостта вероятно е разрушена и изоставена през VI век след нападения на авари и готи.

В двете възстановени кули са изложени артефакти открити при разкопките. Посетителите могат да достигнат обекта по екопътека или с панорамно влакче.. Посещават се църквата „Св.Петка“, в която се съхраняват мощи на светицата и етнографски музей в близост до нея.

Отправяне към Самоков - град на самокови, зографи и скиори. Разположен в северните поли на Рила планина, на двата бряга на най – дългата българска река Искър. В миналото Самоков е бил тясно обвързан с търговията на железария. Бил е римско селище. От началото на 14 век, до наши дни, местното население се занимава с обработване на руди. По това време българските занаятчии са имали директен контакт със западноевропейските миньори - саксонците, наричани “саси”. По техен образец били въведени пещи, работилници с духачи и големи чукове, които се задвижвали с водна сила.

Когато турците завладяват града през 1372 г., Самоков е бил икономически и културен център. Първата къща за книгопечатане на Никола Карастоянов е отворена тук през 1827 г.
Не е случайно, че в края на 18 и началото на 19 век в Самоков е било открито най-голямото и модерно художествено училище в България. Едни от най-известените български художници като Христо Димитров и синовете му Димитър и Захари Зограф, Иван и Никола Образописови и др., са родени и работели тук. Константин Фотинов, основателят на първото българско списание “Любословие”(1884), също е от Самоков. Тук е сложено началото на борбата за независима Българска Църква.

Историческият музей в Самоков пази материали и документи, свързани с най-специфичния за региона индустриален отрасъл – железарията, която съществува от 1908 год. Друга забележителност в града представлява църквата “Успение Богородично”. Тя е един от най-забележителните и художествени паметници в страната. Построена през 1790-1791 год. тя е събрала труда и таланта на майсторите-строители от Самоков. Девическият манастир „Покров Богородичен“ е живото свидетелство за духа и атмосферата на възрожденския Самоков, единственият запазен в града автентичен комплекс от сгради и градини, тишина и уют. Днес той продължава да бъде действащ манастир.

Насладете се на Байракли джамия, построена през 17 век. Тя е един от шедьоврите на декоративната украса в Самоков. Архитектурния дизайн и детайлите по цялата сграда наподобяват нашите възрожденски традиции и доказват за българския произход на конструкцията й.

Сред забележителностите на Самоков е и Голямата Чешма, която датира от 1662 год. Църквата „Св.Никола“ е издигната през 1859-1860г., когато християните в Турция получили известна религиозна свобода. Интерес представлява и храмът „Рождество Богородично“, която е най-старата църква в град Самоков.

Отпътуване за София. Пристигане около 19:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

  • Входните такси на посещаваните обекти:

- Комплекс Цари мали град – вход за възрастни - 7 лв. (крепост + етнографски музей); ученици и пенсионери - 4 лв. (крепост + етнографски музей); деца до 6 годишна възраст и хора с представен на място ТЕЛК - БЕЗПЛАТНО
- Цена на билет за ползване на фуникуляр: възрастни - 4 лева; ученици и пенсионери-2 лева; деца под 6 години и хора с увреждания -БЕЗПЛАТНО.
БИЛЕТ ЗАКУПЕН ЗА ФУНИКУЛЯР НЕ ВАЖИ ЗА ВХОД.
Горепосочените цени са за ползване на Фуникуляра за качване до обекта. Със същия билет без нужда от допълнително заплащане посетителят може да слезе в обратна посока, което се явява бонус, при добри метеорологическа и технически възможности.
Закупувайки входен билет за посещение на Исторически музей Самоков, той автоматично важи за посещение и на другите ни музейни обекти, в рамките на същия ден. С изключение на този билет, който е закупен след 16:00 ч. Той важи и на другия ден за:
- Художествена галерия "Проф. В. Захариев",
- Байракли джамия-музей,
- Графична база,
- Доспевска къща-музей.

Ценоразпис:
- Ученици и пенсионери - 4.00 лв.
- Възрастни и студенти - 6.00 лв.
- Хора с увреждания и деца до 6 години – безплатно
- За тези, които са освободени от входна такса могат да закупят аудиогид-карта на цена - 3 лв.

  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.