Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

ГРАДЪТ НА ХЕРАКЪЛ И СИНТИТЕ - ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА И КЪЩАТА НА БАБА ВАНГА - 08.09. | 02.11.24.

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 2 вота)

Цени от 49 лв.

Информация за програмата
Сподели

ГРАДЪТ НА ХЕРАКЪЛ И СИНТИТЕ - ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА – ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ И КЪЩА-МУЗЕЙ „ВАНГА“ В ПЕТРИЧ, ИСТОРИЧЕСКАТА САМУИЛОВА КРЕПОСТ

Маршрут: София - Петрич - София

Дати на отпътуване: 08.09. | 02.11.24.

Отпътуване в 7:00 ч. от площад Александър Невски, от страната на ул."Оборище". Кратка почивка по пътя.

„Хераклея Синтика“ е античен град в днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на с. Рупите, върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти. Хераклея Синтика е локализирана след случайно откриване на голям латински надпис през 2002 г. По същество това е писмо на император Галерий и цезар Максимин Дая от 308 година, в което владетелите се обръщат към хераклейците в отговор на молбата им да възстановят изгубените градски права. От 2007 г.. при проведените археологически проучвания се установява, че градът е имал интензивен живот, бил е модерен. Хераклея Синтика и днес впечатлява своите изследователи и посетители. С много изящество са построени представителните сгради на античния град, градоустройствения план е изграден съгласно принципите на Хиподамовата система. В Хераклея Синтика всичко, което ще видите е такова, каквото са го оставили древните му обитатели. Откритията само се укрепват и консервират. Това означава, че кракът ви може да стъпи на уличен камък на възраст от 2300 г.

Отпътуване за Петрич. Посещение на Дома на Ванга превърнат в музей, както и обновения исторически музей с изложени артефакти от Хераклея Синтика.

Посещение на Самуиловата крепост. Самуиловата крепост се издига на десния бряг на р. Струмешница, на 16 км западно от гр. Петрич. Крепостта коренно се различава от останалите 6000 укрепления по българските земи. Представлява сложно инженерно укрепително съоръжение, съставено от множество разнородни елементи – нисък зид от камък, дърво и пръст. Липсват жилища , има само землянки. В края на Х и началото на ХІ в. сл.Хр., по времето, когато българската държава начело с цар Самуил (управлявал от 997 г. до 1014 г.) води война с Византия, на това място е изградена Ключката отбранителна система. Част от тази система е и т.н. Самуиловата крепост, която заема стратегическо място и вероятно е използвана като команден пункт от цар Самуил. Византийският хронист Йоан Скилица е единственият, който описва историята, за пленените 14 хиляди български войници, които били ослепени, а на всеки 100 оставено по едно око, за да води другарите си по обратния път към дома. Според една легенда цар Самуил не издържал на гледката на хилядите ослепени свои войници и починал. Според някои от българските историци, бройката на пленените войници е силно завишена за да се изтъкне мощта на византийската армия. Има много несъответствия. Каква е историческата истина? Ще разберете от екскурзоводската беседа. Националният парк-музей „Самуилова крепост” включва археологическия обект „Самуилова крепост” с консервирани 13 малки землянки и т.нар. „Голяма землянка”, както и руините на наблюдателната кула на Самуиловата крепост. Над руината е изградена панорамна площадка с мемориална композиция и експозиционна зала. Националният парк-музей е включен в Стоте национални туристически обекта. Днес той е една от най-посещаваните забележителности в Югозападна България.

Отпътуване за София. Пристигане около 20:00 ч. на площад Александър Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.