Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Хаджидимовски м-р, Гоце Делчев, Добърско и Банско - 13.07.24

2 Дни / 1 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 2 вота)

Цена 149 лв.

Информация за програмата
Сподели

Разходка из Пиринския край - Хаджидимовски м-р, Гоце Делчев, Добърско, Банско

Маршрут: София - Гоце Делчев - София

2 дни / 1 нощувки

Дати на отпътуване: 13.07.24

1 ден: Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски – София в посока гр. Гоце Делчев. Кратка почивка по пътя. Пристигане в гр. Хаджидимово.

Посещение на Хаджидимовския манастир Св. Великомъченик Георги Победоносец .

Построен е през средата на 19 век на хълма край град Хаджидимово, на мястото на старо християнско светилище. Манастирът е най-големият по долината на Места и трети в Югозападна България след Рилския и Роженския и се намира най-близо до Света Гора.

С манастира е свързана интересна легенда, според която един овчар от близкото село сънувал три нощи подред млад мъж на бял кон, който му нареждал да разкопае хълма край селото. След третата нощ овчарят се вслушал в съня си и започнал да разкопава хълма. При разкопките била открита икона на свети Георги. Смята се, че това е иконата, която и днес може да се види в манастирския храм и която се счита за чудотворна. На мястото първоначално бил изграден малък параклис в чест на светеца, а малко по-късно бил построен и самият манастир. Иконата, която била намерена при първите разкопки, се пазела в св. олтар и не била изнасяна за поколения. Затова постепенно била забравена и не и се е отдавала особена почит.

През 1961г. по настояване на църковното настоятелство на манастира, тя била изпратена, чрез Неврокопска митрополия, в Академията на науките за освидетелстване. Установено било, че датира от 1750 или от 1800г. На 6 май 1961г. е върната в св. Обител, осветена от Неврокопския митрополит Пимен и изложена за поклонение.

Спиране в гр.Гоце Делчев за обяд и посещение на Историческият музей.

Град Гоце Делчев се намира в югоизточното подножие на Среден Пирин. Старото му име е Неврокоп и е наследник на древния град Никополис ад Нестум, който е основан през 2 век от римския император Траян, а развалините му се намират на 7 km източно от Неврокоп – името Неврокоп е турската форма на гръцкото Никополис. Споменат е като архиепископско седалище до XI век.

Неврокоп попада в Османската империя някъде между 1374 и 1383 година, когато са превзети Драма и Сяр. След Руско-Турската война и Берлинския конгрес от 1878 година Неврокоп, както цяла Македония остава в рамките на Отоманската империя. Решението на великите сили да разпокъсат българските земи не спира процеса на национално обединение. През май 1878 година Георги Иванов и Атанас Грозданов от името на Неврокопската българска община подписват Мемоара на българските църковно – училищни общини в Македония, с който се иска присъединяване на Македония към новообразуващата се българска държава

Неврокоп е освободен без битка по време на Балканската война на 19 октомври 1912 година. Първият кмет на град Неврокоп след освобождението е поетът Пейо Яворов.

Посещение на Общинския исторически музей ,включен в списъка на 100-те нац. туристически обекта. Къщата, в която е уредена експозицията, е построена през 1877 година от български майстори в стил "барок". Дърворезбите на таваните и вратите на първия етаж в представителните 4 стаи са изработени от местни майстори – резбари, последователи на Дебърската школа. Къщата е принадлежала на богатия търговец на тютюни Прокопис Прокопиос от гр. Неврокоп (дн. Гоце Делчев).

В града се намира вековен чинар на повече от 500 години. Височината му е около 20-25 метра, а обиколката на дънера в основата е над 10 метра. От 1968 година вековният чинар е под закрилата на Закона за защита на природата.

Заминаване за Банско или околности. Пристигане в хотела. Настаняване. Свободно време за вечеря. Нощувка.

2 ден: Закуска. Пристигане в село Добърско. Селото се споменава за пръв път в Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378 г. Някои изследователи твърдят, че в това село той се е венчал.

Посещение на уникална средновековна църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, построена през 1614 г., но има предположения, че годината на строителство е 1122. Стенописите в храма са уникални и са запазени и до днес благодарение на факта, че са били скрити под саждите от свещите. През ХІХ в. църквата била превърната от турците в баня Фреските, които майсторите са изографисали, са впечатляващи. Най-интересната от тях е сцената „Преображение Господне“, представяща Исус Христос в ракета. Под краката на Христос се виждат очертанията на атмосферата и стратосферата. В идеално състояние е и другата уникална икона от сюжетната линия Бог – астронавт, а именно „Божието Възкресение“. На нея Христос слиза в Ада и възкресява мъртвите. Той поема към повърхността в космическа капсула, подобна на тази, с която астронавтите се връщат на земята. Според предание, Самуиловите войници са основателите на селото. На връщане от битката 1014 г., довела до ослепяването им, те попаднали на лековит извор и останали там, за да се лекуват. Старинната църква е сред Стоте национални туристически обекта.

Банско – къща-музей Неофит Рилски, къща –музей Н.Й. Вапцаров, уникалната църква „Св. Троица“ 1835г. Църквата „Света Троица” се намира в центъра на Банско и е един от символите на курортния град. Освен че е една от най-посещаваните забележителности в града, църквата е една от най-големите в България. До построяването на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София, „Света Троица” е била най-голямата църква в страната.
Храмовият комплекс обединява църквата, камбанарията и оградния зид и е обявен за архитектурно-строителен паметник.
Църквата представлява трикорабна базилика и е построена през 1835 г. от местни майстори по инициатива на банския търговец Лазар Герман.
На главния й вход, в близост един до друг могат да се видят християнски кръст и турски полумесец – символ на търпимостта между двете религии.

Банско като селище съществува още от ІХ-Х в. През 1576 г. е споменато за пръв път в османски документ. В старата част на града има 150 паметника на културата. В града ще имаме възможност да посетим църквата и музей Н. Вапцаров. Двете забележителности са от списъка на Стоте национални туристически обекта

Отпътуване за София. Пристигане вечерта на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

  • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
  • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.