Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 210 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Враца, крепост Калето край Мездра и Правец - 27.07.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 4 вота)

Цена 49 лв.

Информация за програмата
Сподели

Враца - Крепост Калето край Мездра – Правец

Дати на отпътуване: 27.07.24

Отпътуване в 7:30 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище – София. Кратка почивка по пътя.

Пристигане във Враца разположен в подножието на Врачанския балкан. Историята на града започва още 6000 години пр.хр. По-късно в този район са се заселили Трибалите - тракийско племе. Град Враца е бил част от римската империя близо 400 години. През Възраждането градът бележи голям възход, превръща се голям занаятчийски център. Интересни забележителности в града са: Комплекс Вестителят, Историческият музей, Етнографско-възрожденски комплекс "Софроний Врачански", Кула на Мешчиите.

В историческия музей се намират уникални експонати. Най-забележителните от тях са:

  • раннонеолитен гроб от с. Оходен. Край село Оходен е открит най-старият храм на Слънцето на възраст около 8 хилядолетия. Свещеният комплекс се е намирал в центъра на праисторическо селище, а в некропола към него са открити древни човешки скелети на около 8 хил. год. Според археолозите светилището е уникално и до момента няма друг известен аналог в България.
  • глинена плочка и дъна от съдове с най-ранните пиктограмни знаци от с. Градешница Плочката от Градешница открита през 1969 г. е важен източник за историята на Европа в края на неолита и за пра-писмото, познато като дунавска протописменост. Находката е датирана около 5-о хилядолетие пр.н.е.
  • находките от Могиланската могила. Златният венец и златните обици са едни от шедьоврите на античното златарство. Уникалният сребърен наколенник с позлата е местно производство и носи белезите на тракийското декоративно изкуство.
  • съкровището от Рогозен, състоящо се от 165 съда, изработени от сребро и украсени чрез позлатяване. То е събирано от няколко поколения местни тракийски царе между края на VI и IV в.пр. Хр. и представлява семеен сервиз на една династия. Чрез великолепието на съкровището владетелите демонстрират своето богатство и власт. Голяма част от съдовете са с местен произход - разнообразната и пищна украса носи чертите на самобитно изкуство. Изобразените митологични сцени свидетелстват за богатия душевен мир на траките. Голямата част от Рогозенското съкровище се съхранява в Регионален исторически музей във Враца , а 15 съда се намират на постоянен наем в Националния исторически музей в София.

Други забележителности във Враца: Етнографско-възрожденски комплекс „Свети Софроний Врачански“, комплекс "Вестителят", Кула на мешчиите, Куртпашова кула,

Интерес представлява и музея на файтоните.

Свободно време за обяд.

Спиране в крепостта "Калето" над гр. Мездра. Археологически комплекс „Калето“, съхраняващ 70-вековна история, се намира в югозападния край на Мездра върху висок скалист рид, надвесен над левия бряг на река Искър.

Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес. Многобройните находки от разкопките на „Калето“ недвусмислено показват, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра процъфтява като занаятчийски център.

Една от най-значимите находки от края на каменно-медната епоха е откритото през 2008 година „Светилище на тура“, което няма аналог в България.

Дивото говедо Тур било езическо божество, за което древните вярвали, че крепи света на рогата си. На същото място, където се намирало светилището на тура, около 2500 години по-късно е създадена ранно-тракийската сакрална структура. Древните траки от племето „трибали“ населявали местността до I век, когато селището заедно с цяла Мизия е завладяно от Римската империя.

Историята на „Калето“ продължава през Античността, като на това място са съществували римско укрепление от средата на II век, езически култов център от III век и укрепено селище от IV-VI век.

Експозиционната зала ни пренася през вековете и ни представя живота на хората, населявали това място от древността до средновековието. В нея се намират археологически находки, уникални предмети и останки от 5-те различни исторически периода, през които е преминала по време на своето съществуване крепостта.

Комплексът разполага с информационен център, помещения за ателиета и магазин за сувенири. Изпълненият проект превърна уникалния археологически обект в атрактивна туристическа атракция.

Посещение на гр.Правец. Името на града идва от старобългарска дума, която в превод значи "прав път". Забележителности, които могат да се видят в Правец са: историческият музей, музейният комплекс, войнишкият паметник, руският паметник, който е поставен на рида "Бърдо", паметникът на Тодор Живков,Музейният комплекс
Приемната сграда е предоставена на Историческия музей през 2002 година. В нея се показват различни предмети от най-различни страни по света, отразяващи културите, обичаите и различията между тях. В музейния комплекс може да се видят и някои от подаръците на Тодор Живков, които са подарявани по време на властта му: сувенири, картини, маски, копия, антични предмети, кристални произведения на изкуството и много други.

Родната къща на Тодор Живков
Сградата от XVIII-XIX век е част от музейния комплекс в град Правец. Тя е на два етажа и архитектурата й е в късновъзрожденски стил. На първия етаж може да се види зимник, където са били животните на семейството на Тодор Живков. На втория етаж има всекидневна, стая с две легла и стаичка със стана на майка му. Пред къщата има паметна плоча на Тодор Живков, на която пише: "Аз Тодор Живков използвах цялата власт, която имах за добруването на своя народ" и подпис.

Отпътуване за София. Пристигане около 20:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.