Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 255 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Красивите Родопи - Ардино, Дяволският мост, Кърджали, Орлови скали - 20.05. | 19.08.23

2 Дни / 1 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 1 вот)

Цена 145 лв.

Информация за програмата
Сподели

Красотата на Родопите

Кърджали, Ардино, Дяволският мост, Орлови скали

2 дни / 1 нощ.

Дати на отпътуване: 20.05. | 19.08.23

1 ден:

Отпътуване в 7:00 ч. от площад Александър Невски и ул. Оборище – София. Кратка почивка по пътя.

Кърджали е областен град, разположен в сърцето на източните Родопи. Посещението на регионалния исторически музей ще задоволи всеки интересуващ се от Античност и Средновековие, а красивият градски център е своеобразна наслада за сетивата. Кърджали е разположен в сърцето на Източно-родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. Някои от популярните места за посещение в Кърджали са: Манастирският комплекс "Успение Богородично", Средновековният манастир "Св. Йоан Предтеча", Регионален исторически музей и други.

Регионален исторически музей – Кърджали (в Списъка от 100-те национални туристически обекта) Внушителният музей е построен през 20-те години на 20 век. Експозициите, които се съхраняват са разпределени в три зали по тематични области: Археология - оръдия на труда, накити, съдове за изпълняване на обредни действия, средновековни монети, Минералогия - защитени растителни и животински видове, вкаменелости, рудни минерали и Етнология - носии, накити.

Храм "Св.Йоан Предтеча" - Кърджали

Храмът е бил част от средновековен манастирски комплекс от IX-XIV век. Това е моментът, в който манастирската крепост става и епископска резиденция. Църквата “Св. Йоан Предтеча“ се намира в кърджалийския квартал „Веселчане” и е една от най-древните в България. Нейните руини са открити при археологически разкопки, а години по-късно тя е възстановена в автентичния й вид. Средновековният комплекс е обявен за паметник на културата с национално значение. В него са намерени единствените открити у нас по археологически път златоткани одежди на епископ, които навеждат на мисълта, че манастирът е бил седалище на епископ.

Манастирският комплекс "Успение Богородично" Изграден в края на 90-те години край черквата, където служи отец Боян Саръев. Храмът е осветен през 1939 г. Тук се пази частица от кръста на Христос, открита в реликвариум при разкопки на Перперикон през 2002 г. Храмът затваря в квадрат не голям зелен двор с аязмо и малко езеро в него. Високата над комплекса камбанария се вижда отдалеч.

Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден:

Закуска. Посещение на скалното тракийско светилище Орлови скали.

Намира в Източни Родопи на около 3 км южно от град Ардино. Представлява голяма скала, в която са изсечени повече от 90 трапецовидни ниши. Някои учени смятат, че тракийското светилище датира още от първото хилядолетие на новата ера, от времето на одрисите. В нишите са поставяни култови съдове със запалими течности при тържества. Според други предположения са използвани като скални гробници-урни в които е поставян праха на мъртвите, под скалите са открити следи от жертвеници и древни погребални съоръжения.

Тракийското светилище "Орловите скали" е обявено за паметник на културата и се посещава от много туристи. Височината на скалите достига до 25 m от околния терен. На недостъпни места в скалите са изсечени трапецовидни ниши, от които сега са запазени 97. Броят на нишите е бил 100, но понастоящем 3 броя са разрушени. древно тракийско светилище на 1 км от града по екопътека.

Град Ардино се намира в източната част на Западните Родопи. Централната част на градчето е на надморска височина от 684 м, но разположен върху хълмове спускащи се към коритото на Ардинска река, разсичаща града на две. Самата река Арда протича от запад и север на града, доближавайки се на около 4 км от града. Името си градчето дължи именно на Арда.

Дяволският мост е на около десетина километра от град Ардино. Намира се в много красив район, надкрачил река Арда. Построен е през 1515 – 1518 година, върху останки на римски мост, който е бил част от древен път, свързващ Беломорието и Горнотракийската низина. Дълъг е 56 метра, широк 3.5 метра, а височината му е 11.5 метра. През 1984 година е обявен за паметник на културата. Тук е снимана и част от известния български филм от 80-те „Време разделно“. Легендите за произхода на името на моста са много. Една от тях разказва, че по време на османската власт, красива девойка била подгонена от няколко турци на коне, които искали да я направят част от харема на местен водач. Тя бягала през планината, бягала, докато стигнала до моста. Качила се горе и се подготвила да скочи с достойнство в буйните води на Арда. Турците тъкмо я настигнали, когато видели във водите отражението на Дявола. Турците се уплашили и избягали. Така момата се спасила от тях. Друга легенда разказва, че в моста е вградена сянката на красива жена, която носила храна на майстора. Вградили са сянката, за да бъде мостът здрав и издръжлив. Скоро след това, жената починала.

Трета легенда говори, че на една от скалите до моста се виждат отпечатъци от стъпките на Дявола. Старите хора също разказват, че около него се случват странни неща. Грохотът на водите се чувал като смеха на Дявола.

Мостът се намира на 420 метра надморска височина и е ограден от двете страни от стръмни склонове. Той е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см.

Свободно време за обяд. Отпътуване за София. Пристигане вечерта на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

  • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
  • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.