Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 255 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Долината на тракийските царе - Казанлък - 22.04. | 19.08.23

2 Дни / 1 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 2 вота)

Цена 139 лв.

Информация за програмата
Сподели

ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ - КАЗАНЛЪК

маршрут: София - Казанлък - София

2 дни/ 1 нощувка

Дати на отпътуване: 22.04. | 19.08.23

1 – ви ден Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски – София за Казанлък.

Долината на тракийските царе е наименование, което отразява изключително високата концентрация и разнообразие на паметници на тракийската култура в Казанлъшката долина. Предполага се, че съществуват над 1 500 надгробни могили, от които до момента са проучени около 300. Тук са били погребвани тракийски царе и важни представители на тракийската аристокрация.

Посещение на тракийски гробници в района:

Тракийската могила Голяма Косматка, е с изцяло запазен гроб на тракийски цар, погребан със своя кон. Изградена през V век пр. Хр. Надписи показват, че името на владетеля е Севт , предполага се че става дума за прочутия Севт III, господаря на тракийския град Севтополис. Състои се от 3 камери и коридор с обща дължина 26 м. Първото помещение е правоъгълно и в него е намерен скелет на кон. Второто помещение е с кръгла форма и с куполен покрив висок 450 см. На входа на това помещение се намира мраморна врата с човешки изображения. Третото помещение представлява монолитен гранитен блок – саркофаг с тегло около 60 тона. В него с голяма прецизност е издълбано помещение, в което се намира и каменното легло на тракийския владетел погребан тук.

В саркофага са открити над 20 златни предмета (произведения на тракийското изкуство) с висока художествена стойност - златен венец с дъбови листа и жълъди, киликс и фиала, златна апликация за конска амуниция с глави на елени, глава на богиня, както и бронзови съдове. Не по-малко ценни са железният меч със златна апликация, шлем, както и други оръжия. Особен интерес представлява бронзовата глава на брадат мъж в естествена големина, с очи от полускъпоценни камъни. (намерените артефакти се намерат в музея в Казанлък, с изключение на бронзовата глава, която е експонирана в Археологическия музей в София).

Оструша е могила край град Шипка изградена в средата на IV в. пр. Хр. и е функционирала като храм на на тракийския бог на безсмъртието Себазий до IV в. сл. Хр. Комплексът е разположен на площ от 100 кв. м и се състои от пет правоъгълни и едно кръгло помещения. Гробницата е изградена от 2 монолитни каменни блока с обща тежина 60 тона. Особен интерес представлява таванът на гробницата – в прецизно издяланите орнаменти се виждат портретите на хора и фигури на животни и цветя. В могилата е открит конски скелет, оръжия, сребърна кана, сребърни украси (апликации) за конска амуниция, фиала, монети на Филип II Македонски, керамични съдове и други предмети с висока художествена стойност.

Шушманец- храмът шедьовър на тракийската архитектура. Гробната камера е с вертикални стени и седем вградени дорийски колони. Върху тях е разположен архитрав, над който следва куполът. Неговият дизайн и изпълнение са необичайни. Над всяка полуколона е моделиран пиластър, а върхът на конструкцията на купола се състои от 15 радиални блока, лягащи върху дорийската колона в центъра на камерата. Освен животните (4 коня и 2 кучета, пренесени в жертва и документирани върху пода на преддверието) няма публикувана информация за наличието на друг инвентар. Георги Китов предполага, че гробницата е била изградена в края на 5 век пр.н.е. и е била използвана през 4 век пр.н.е.

Могила Хелвеция е тракийска култова постройка от края на V нач. на IV век пр.Хр.. Гробницата е наречена на фондацията спонсор от Швейцария. Наричането на Швейцария като „Хелвеция“ идва от древния народ хелвети. Името е дадено от археолога Георги Китов, който открива гробницата през 1996 г. Повечето от околните гробници са разкрити именно от него и той ги е „кръщавал“. От уникалните неща в Хелвеция са вратите, които са запазени цели. Те са доста масивни, каменни, и са закрепени към входа със скоби, залети с олово. Източното крило е било боядисано в червено и е символ на изгрева и зараждането на живота, а западното в сиво-черно и напомня за смъртта.

Могила Грифони е тракийска култова постройка от края на V нач. на IV век пр.Хр.

Получава името Грифоните заради релефната украса в каменните плочи над портата, след дромоса, който отново е от дебели и високи каменни стени Именно там са декоративните елементи наподобяващи глави на грифони.Така внушителен изглежда входът към преддверието на гробницата, който, по подобие на останалите тракийски гробници, бил затварян с двукрили каменни врати, отварящи се навън. Същата порта е затваряла и същинската погребална камера. Днес фрагменти от тези порти са изложени в преддверието на гробницата. В самата погребална камера е запазено погребалното ложе, а любопитен елемент е подвижният каменен блок пред него, наподобяващ стъпало. Можем само да гадаем каква точно е била функцията му. И тази гробница, както и Хелвеция, е била разграбена още в древността и при откриването ѝ през 1996 г. са открити само дребни находки, чрез които е датирана.

Могила Светицата е гробница с размери 178 на 316 см и е с ориентация изток-запад. Изградена е от каменни блокове, положени в дълбока яма. Отвътре стените на гроба са били частично оцветени в червено и черно - сакрални за траките цветове. По стените, на железни куки, са били окачени керамични и метални дарове. По пода на гробницата са открити кости от тялото на погребания. В могилата е намерен боен комплект на тежковъоръжен конник с броня от бронз и сензационни железни части- яка, ръкави, надкоремни предпазни части и свързващи елементи от халки. Възможно е това да е най-ранната броня от известните ни плетени ризници, които се предполага, че са измислени през Средновековието. Предполага се, че погребаният тук е бил воин (дори че е е одриският владетел Терес I), понеже е бил погребан с почти пълен комплект въоръжение. Безспорно най-значим аргефакт е златен съд-фиала, моделирана като човешко лице - маска. Тя е изпълнявала ролята и на чаша за пиене. Изработена е от 23-каратово злато и тежи 673 грама. Стиловият анализ на изображението насочва, че произведението датира от средата на V в. пр. Хр.

Могила Голяма Арсеналка датира от края на V в.пр.Хр. Има представителна фасада, малко преддверие и куполна камера. Входовете към помещенията са се затваряли с двукрилни каменни врати. Подът на преддверието е от трамбована пръст, а на камерата – от специално подредени каменни плочи. В центъра на пода на куполната камера има кръгъл гранитен блок, вдлъбнат в средата, а около него са подредени пръстеновидно три концентрични пояса от плочи. Така оформен подът наподобява на култовите огнища в Севтополис. Срещу входа на камерата е разположено ложе, ориентирано изток-запад. В храма е извършено погребение и при проучването в преддверието са открити костите на кон, части от позлатен нагръдник и две малки златни украшения.

Сарафова могила е разкопана през септември 1995. Откритият подмогилен храм е датиран към IV–II в. пр.Хр.Некрополният комплекссе състои от коридор, изграден от добре обработени каменни блокове, и две правоъгълни помещения иззидани от отлично изработени и тухли (това е една от двете съхранени в България антични некрополи, изградени от тухли). Стените на помещенията са покрити с щукатура и хоризонтални пояси в бяло, черно, червено, оранжево, жълто.
Гробницата е била ограбена още в древността. При направените проучвания са открити останки от конски скелет (в коридора на комплекса), дребни предмети от златои сребро, позлатени глинени украси и амулети.

Казанлъшка тракийска гробница ІV-ІІІ в. пр. Хр.,в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979г.

В парк „Тюлбето” в Казанлък се намира оригиналът на тракийска гробница от ІV-ІІІ в. пр. Хр., известна като Казанлъшката гробница. Тя има специален режим на съхранение. До нея е направено копие в мащаб 1:1, което показва архитектурата, археологическите материали и стенописите на Казанлъшката гробница, която е един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, В гробницата са били извършени две погребения - на мъж и на жена, чрез трупополагане, което личи от запазените кости. Според археолозите гробницата е била ограбена още в древността. В куполното помещение са намерени погребален венец, дребни части от златни накити и фрагменти от местна тракийска керамика. Световната си известност паметникът дължи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение - едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранноелинистическата епоха. Неизвестният майстор е работил в четири основни цвята: черен, червен, жълт и бял. Включена е в Списъка на 100 – те национални туристически обекта.

Настаняване в хотела. Нощувка.

2-ри ден. Закуска.

Посещение на Исторически музей „Искра“. В новата трезорна зала са изложени най-новите златни, сребърни и бронзови находки от тракийските храмове-гробници в региона. Те включват уникалния златен венец на Севт III, неговите шлем и наколенници, цялостна златна и сребърна конска амуниция а също така и рядка колекция от монети и други предмети от тракийската епоха.

Разходка до Мегалита „Вратата на Богинята“ и „Пътека през вековете“ край с. Бузовград

Екопътеката започваща в края на селото и се нарича „Пътека през вековете“. По нея се стига до мегалита над Бузовград.
Преходът не е труден, маркировката е ясна и видима, а по цялото протежение на пътеката има места за почивка, скамейки и беседки. До Мегалита се стига за по-малко от 40 минути спокоен ход, като по пътя се редуват открити участъци с уникални гледки към долината и гъста широколистна гора.
Много от историците твърдят, че Мегалитът е място, свързано с траките и техния култ към слънцето. По време на лятното слънцестоене може да наблюдавате залеза през отвора на каменната структура. Според траколозите, залезът на слънцето се свързва със смъртта, вярване, което присъства и в тракийските гробници, разпръснати в Долината на тракийските царе. Именно тук е разпръснат прахът на един от доайените на българската тракология – професор Александър Фол.
В близост да Вратата на Богинята майка се намират и други интересни каменни грамади – дело на човешка ръка, като „Дялан камък“, „Мъжки камък“,
Пътеката се спуска плавно надолу към крепостта „Бузово кале“, строена през 5-6 век и използвана за защита на Крънкото деспотство през 13-14 век, а след около 15 минути ходене ви отвежда до Черковищата – това са останки от няколко християнски базилики от 5-6-ти век, обслужвали някога населението в района и гарнизона на укреплението.

Отпътуване за София. Пристигане в София около 20:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

  • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
  • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.