Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Красотата на западните Родопи (пещера Ухловица) - 19.07. | 23.08.24

3 Дни / 2 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 9 вота)

Цена 219 лв.

Информация за програмата
Сподели

КРАСОТАТА НА ЗАПАДНИТЕ РОДОПИ

МОМЧИЛОВЦИ – СМОЛЯН – ПАМПОРОВО – АГУШЕВИ КОНАЦИ - ПЕЩЕРА УХЛОВИЦА

3 дни / 2 нощувки

Дати на отпътуване: 19.07. | 23.08.24

1 ден: Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски – София. Кратка почивка по пътя.

Пристигане в с. Момчиловци - едно от най-красивите села в Родопите. Заобиколено е от красиви местности и 27 параклиса. Момчиловци носи името на Момчил юнак, защитник на местното население по време на османското владичество.
Като утвърден етнографски център, селото е запазило своите традиции, самобитен фолклор, занаяти и древни обичаи на християнската религия и култура.
Всеки може да се докосне до духа на отминали времена в открития през 1981 г. културно-исторически музей с над 3000 експонати – внушителна колекция, разкриваща историческото и културното богатство на селото. В центъра се намира построеният през 1836 г. старинен православен храм „Св. Св. Константин и Елена”, обявен за културно-исторически паметник. Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта. В архитектурно отношение камбанарията на храма е единствена по рода си - построена е отделно от църквата. Изградена е по проект и ръководство на най-добрия представител на италианската школа по каменоделство в Момчиловци – хаджи Неделчо Канев.

Благоприятното географско разположение, планинският климат с подчертано средиземноморско влияние, богатството на природни ресурси, живописни планински пейзажи, исторически и природни забележителности създават неповторимото очарование на селото.
Една от водещите китайски компании за млечни продукти „Брайт” произвежда десертно мляко „Момчиловци” с помощта на лактобактерия, взета от селото. На опаковката е поставен текста: „В България, разположена в Югоизточна Европа, има планина, в която се намира мистериозно и красиво село. Хората там живеят дълъг и щастлив живот. От поколения местните хора имат навика да пият всеки ден приготвено от тях самите кисело мляко. Лактобактерията L 99 в това мляко е ключът към неговата магия”.

Свободно време за разходка.

Отпътуване за Пампорово. Разположен в сърцето на Родопите, в подножието на връх Снежанка (1926 м.н.в.), основан през 1933г. той е един от най-слънчевите зимни курорти, който е известен с мекия си средиземноморски климат, с над 100 слънчеви дни през зимата и е прекрасно място, както за зимен, така и за летен туризъм. Настаняване в хотел ***. Свободно време за разходка и почивка, възможност за изкачване на вр. Снежанка в списъка на 100-те национални туристически обекта, откъдето може да се види чудната панорама на Родопите от телевизионната кула. Нощувка.

2 ден: Закуска. Отпътуване за село Могилица. Тук се намират Агушевите конаци – единствен по рода си феодален замък, построен от богатия Агуш ага в началото на XIX в. за голямото му семейство. Агушевите конаци са един изключителен архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, разположен в Средните Родопи близо до извора на р. Арда, и представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите.

Строежът на Агушевите конаци започва около 1820 г. и е завършен 1843 г. Върху два декара е изграден комплекс от 3 сгради, които са последователно свързани и са оградени с общ зид и кула, като всяка от тях е с отделен двор, кладенец и всичко необходимо за живот независимо една от друга. Общата площ на Агушевите конаци, заедно с дворовете е 3 266,00 кв.м. Конаците имат 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Къщата и дворовете са разположени в пълна хармония с чудната родопска природа. Лицето на Агушевите конаци се оказва обърнато към изгрева, и на юг с цялата му представителност, неповторимост и хубост. Поради внушителния си вид често Агушевите конаци са сравнявани със късносредновековен замък без аналог на Балканския полуостров.

Посещение на пещера Ухловица в списъка на 100-те национални туристически обекта. Пещерата е една от най-красивите благоустроени пещери в Родопите. Намира се високо над левия бряг на река Арда, близо до едноименното селце. Името й се свързва с улулицата – вид сова, обитаваща района. С дължината си от 460 метра Ухловица не може да се нарече голяма. Славата й е свързана с възрастта й – 3.5 млн. години, и образуванията – дендрити, силно наподобяващи на морски корали. Красив завършек на маршрута са седем кристални синтрови езерца, които се пълнят с вода рано на пролет. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен водопад.

Пещерата е отворена официално за посещения на 08.09.1984 г. Надморската височина при входа е 1040м, а денивелацията до най-ниската точка в пещерата е 25м. Температурата е постоянна – 10 – 11ºС. Дължината на благоустроената част е 330м, които се изминават по пътека и 280 метални стъпала. До входа на пещерата се стига по стръмна пътека с дължина 800 м, последвана от 190 метални стъпала. Денивелацията от паркинга до входа е 160 м. Пещерата е обитавана от 8 вида прилепи през различните сезони на годината. Отворена е целогодишно.

Отпътуване за гр. Смолян, един от най-красивите градове в Родопите, разположен на двата бряга на р. Черна. Свободно време за обяд, за разходка из красивия център на града и за посещение на втория по големина православен храм в страната „Свети Висарион Смоленски”.

Възможност за посещение на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта. Планетариума също е включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта. Връщане в Пампорово. Нощувка.

3 ден: Закуска. Отпътуване за гр.Чепеларе. Град Чепеларе се намира в горното течение на р. Чепеларска и е един от най-високите градове в България. Утвърдил се в последните години като планински и ски курорт, градът привлича и с интересни забележителности. Посещение на уникалния по рода си Музей на родопския карст с богата сбирка на минерали, пещерни образувания и животински видове. Свободно време за разходка и обяд в центъра на Чепеларе.

Продължаване към Бачковския манастир „Св. Успение Богородично“ (1083 г.) втори по големина манастир в България - забележителен с архитектурното и изобразителното богатство в резултат от наслагването на арменско-грузински, гръцки и български влияния. Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта.

По предание Чудотворната икона на Света Богородица- Елеуса (Умиление) е копие на легендарната икона на св. Богородица, нарисувана от св. Лука. В манастира е от 11 век.; В обителта има килийно училище от ХІ в. и изграден музей с богата експозиция. Освен иконата, от Грузия е донесено и дървото Диасперус лотос разперило своите клони в спокойния двор на манастира;

Отпътуване за София. Пристигане в София вечерта на пл. Александър Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

  • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
  • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.