Преференциална оферта

х-л Марин Принцес 4* Кумбургаз, Турция - 5 нощ. + тран. - 415 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Винен тур - Лясковец и Винарска изба Марян - 17.10.23

2 дни Дни / 1 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 4 вота)

Цена 189.00 лв.

Информация за програмата
Сподели

Винпром Лясковец – люлката на винения туризъм
и Винарска Изба Марян

„ПОЯВАТА НА ЕДНО ДОБРО ВИНО Е МНОГО ПО-ПОЛЕЗНА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ОТКОЛКОТО ОТКРИТИЕТО НА НОВА ЗВЕЗДА“
Леонардо да Винчи
(1452-1519)

Освен във времето, виненото пътешествие може да бъде и в пространството – към близките и далечни места, където с много умения, любов и грижи призваните майстори винари превръщат зрялото грозде в божествени еликсири. Когато видиш с очите си мястото, където се създава виното, отношението и желанието ти към него със сигурност ще претърпят положителна промяна. Да опитаме най-хубавите вина на две от най-добрите български изби :

Маршрут: София – Лясковец – София

Дати на отпътуване: 17.10.23

2 дни / 1 нощувка / 1 закуска

1 ден: София – Лясковец – Елена
Отпътуване от София в 07.30 ч. от пл. Ал Невски и ул. Оборище; Посещение на Лясковския м-р „Св.Св. Петър и Павел“ и гр. Лясковец. В град Лясковец се намира единственият по рода си Музей на гурбетчийското градинарство, разположен в най-атрактивната част на града - "Ланджов двор", в красива стара къща - паметник на културата от Възрожденската епоха. Музеят разполага с музейна сбирка, аранжиран вътрешен двор, в който са пресъздадени с подходящи експонати традиционни дейности за района.

Посещение на Винпром Лясковец - едно от най-старите и предпочитани места за провеждане на винени дегустации за туристически групи и индивидуални туристи. По време на винения тур ще видите интересни експонати от музейната сбирка, римска преса за грозде от 3-ти век след Христа и ще се запознаете с дългогодишната история на избата. От 1985 г. до днес тя е посрещала туристи от цял свят, както и известни политици, писатели и посланници, както и популярни актьори като Жан-Клод Ван Дам и мн.др. Там гида ще Ви покаже музейната сбирка, ще Ви разкаже историята на избата. Ще научите как се дегустира и сервира вино, ще Ви запознае с бита и нрава на лясковчани, традициите на района във винопроизводството. Тук ще имате изключителната възможност да дегустирате естествено пенливи вина, пенливи билкови вина, газирана шира, десертни вина, пелин, сухи бели и червени тихи вина от различни реколти, колекционни и енотични вина и от най-добрите български ракии.

Отпътуване за гр. Елена. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка. Нощувка.

2 ден: Елена – Марян– София
Закуска. Свободно време за разходка в града.

Отпътуване за Марянският манастир "Свето Преображение Господне", който се намира в село Марян, разположено на 8 км. източно от гр. Елена. Според легендите, на сегашното място манастирът е основан към VIII-IXв. Това се потвърждава и от археологическите находки – открити са шест капитела от Теодосиеви колони, четири от които се съхраняват в Националния исторически музей, а две са на съхранение в манастира. Сегашната църква е изградена през 1835 година. При изкопните работи са открити основите на стар християнски православен храм, в олтара на който е намерен мраморен саркофаг. Според разказите, в него е имало скелет с Евангелие в ръцете и корона на главата – символи на духовната и светската власт. Жителите на селището по кондики, предания и оставени преписи в църковни книги решили, че са намерили гроба и останките на цар Борис I Михаил Кръстител. Но поради непрекъснатия страх от безчинствата на турските власти, всички находки били отново скрити под земята.
Според друга легенда, в манастира е отседнала сестрата на цар Иван Шишман – княгиня Мара (Кера-Тамара) заминавайки за Константинопол за да стане жена на султан Мурад и впоследствие, след смъртта на султана, се връща отново по тези места. Оттук, според легендата, е произлязло и днешното име на селището – Марян, наречено на царицата. Сегашният манастир е действащ от 1992 г.

Посещение на Винарска Изба Марян построена в пазвите на Стара планина. Избата съчетава най-добрите условия за създаване на уникални вина. Семейство Иванови - Светла и Илия, и синовете им Петър и Владимир създават заедно с техния приятел - енолог и агроном Стефан Чоранов изба Марян през 2010 г. Идеята е да създават малки серии вина и да продължат традициите на правене на вино с много любов и вяра в уникалността на Еленския край. Обиколка на избата, следвайки пътя на виното. Беседа от енолога и/или собствениците на избата. Разказ за историята на избата, историята и легендата за Кера Тамара и Иван Александър. Дегустация на три вина – по едно бяло, розе и червено, в компанията на прочутите Еленски мезета. В имената на вината са запечатани късчета от Българската история и от славното Второ Българско Царство.

Отпътуване за София. Пристигане в София около 19.00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

  • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
  • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.