Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 255 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Цветница в Родопска Света гора - 09.04.23

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 2 вота)

Цена 42 лв.

Информация за програмата
Сподели

Цветница в Родопска Света гора: Кукленски, Белащенски, Араповски м-ри. Екскурзия, Горноводенски манастир, църквата "Света Богородица - Златна ябълка" и Асеновград

Маршрут: София - Белащенски манастир - Кукленски манастир - Араповски манастир - Горноводенски манастир - София

Датa на отпътуване: 09.04.23

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски – София. Кратка почивка по пътя. Пристигане в Белащенския манастир „Св.Георги Победоносец”. Изграден е през 1020 г. от византийския пълководец Никифор Скифи, който през 1014 г. в битката при Беласица планина се явил неочаквано в тила на храбрия цар Самуил и с това допринесъл за победата на Василий ІІ, взел голяма плячка и много пленници. Опустошен при османското нашествие, манастирът е възстановен през ХVІІІ век, след което опожарен по време на Руско-турската освободителна война. След Освобождението е възстановен, но остава в гръцки земи до 1906 г. Има аязмо.
След този прекрасен девически манастир се отправяме към Кукленския манастир Св.Св.Дамян и Козма”. Манастирът съществува от времето на Второто българско царство и бил известен с книжовната си школа, културното си влияние и лековитите си води. Вярва се, че водата от аязмото лекува лудост и проблеми с нервната система. Кукленския манастир е един от малкото манастири, които османците не са опустошавали, а в близост се намира гроба на някогашен управител на Пловдив - турчин. Разгледали Кукленския манастир тръгваме към Асеновград, където ще имаме свободно време за обяд.
Посещение на Араповския манастир „Св.Неделя”. Близо до известно от древността аязмо, през 1856 г. е основан манастира. Това е един от малкото манастири, изграден в полето, а не скрит в планина, и е единственият манастир в България създаден по време на османското робство. В манастира се намира чудотворната икона на Св. Богородица, чиито поглед винаги следва посетителите. След този уникален манастир се отправяме към Горноводенския манастир „Св.Св.Кирик и Юлита”, намиращ се на 1 км. южно от Асеновград. Манастирът най-вероятно е основан през 14 в. на мястото на сегашното аязмо. През ХVІІ век е разрушен и в края на века е възстановен на днешното си място с името „Св. Петка”. През ХVІІІ и ХІХ век манастирът преминава в гръцка територия, след което отново става български. Въпреки че, е бил опожаряван в различни периоди в манастира е действало богословско училище, дом за лица с душевни проблеми, а през ХХ век – беше превърнат в творческа база на Съюза на българските архитекти. В днешно време манастирът е обявен за паметник на културата, отново е върнат на Българската православна църква и е постоянно действащ.
Отпътуваме за София и пристигане около 20:00 ч. на площад Александър Невски.

Полезна информация

Забележка:

Няма ходене пеша по маршрута.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.