Преференциална оферта

5 нощ. в х-л Souita 2+* Катерини Паралия с автобус - 325 лв.

Празници в България

Разпечатайте офертата

Септемврийски празници в с. Златолист и Мелник - 05.09.21.

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 1 вот)

Цена 37 лв.

Информация за програмата
Сподели

СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ

"МАНАСТИРА ПРЕПОДОБНА СТОЙНА" В С. ЗЛАТОЛИСТ - МЕЛНИК

Маршрут: София-село Златолист-Мелник-София

Дата на отпътуване: 05.09.21.

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски и ул. Оборище – София. Кратка почивка по пътя.

Пристигаме в село Златолист. Селото е известно с историята на Преподобна Стойна. През 1883 г. в село край град Серес била родена Стойна Димитрова. Останала сираче, Стойна загубила напълно зрението си на 7 годишна възраст, в следствие на едра шарка. Нейн вуйчо я води в България в началото на ХХ век. Минавайки през с. Златолист девойката пожелала да остане в черквата „Св. Георги”, тъй като той често посещавал сънищата й. Местният свещеник я наричал „преподобна” заради чудесата, които девойката вършела. Починала на 50 години, погребана в любимата си черква „Св. Георги”. Днес много хора посещават гроба й или преспиват в стаята й с надеждата да получат лек за страданията и болестите си, тъй като я смятат за светица.

Отпътуване към Роженския м-р и гр. Мелник . От село Рожен се тръгва по асфалтов път, нагоре пеша, около 800 м. до Роженския манастир, (когато се пътува с микробус, той се качва до паркинга при манастира). Разположен е в прелестна местност, както почти всички свети обители. Най-вероятно е построен през 1220 г. според документи от времето на деспот Алексий Слав. В днешния си вид е от 1732 г. Манастирът е прекрасен освен с местоположението си, предразполагащо към уединение и размисъл, също и със стенописите и дърворезбите по иконостасите изработени по традициите на прочутата Дебърска школа.

От Роженския манастир се отправяме към най-малкия град в България - Мелник. Казват, че и Господ слизал есента в Мелник, ако му се препиело! Гъстата рубинена течност е прославила през последните 3-4 века Мелник в цяла Европа. Тежки кервани натоварени с бурета и мехове заминавали за странство. В замяна от там пристигали луксозни стоки за бита. Никак не е чудно, че в някои от богатите къщи освен резбовани тавани със слънца, оджаци и миндери, имало дори домашни театрални сцени. От онова време са известните и днес къщи като Кордопуловата (1758 г.), Ибрахимбеговата, Сандакчиевата, Паскалевата, Лабовата.

Отпътува за София. Пристигане около 19.30 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

  • Входните такси на посещаваните обекти: Кордопуловата къща - 3.50 лв.
  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.