Преференциална оферта

х-л Марин Принцес 4* Кумбургаз, Турция - 5 нощ. + тран. - 355 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Крепост Цепина - пл. парк Дорково - Велинград - 14.05. | 12.06. | 18.09.22

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 4 вота)

Цена 32 лв.

Информация за програмата
Сподели

Велинград, Плиоценски парк - Дорково, Крепост Цепина и Клептуза

Маршрут: Велинград - крепост Цепина

Дати на отпътуване: 14.05;12.06; 18.09.22

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски – София. Кратка почивка по пътя.

Посещение на Крепостта Цепина - паметник на културата с национално значение.

Изградена е на скалист връх с надморска височина от 1136 м. Средновековната българска крепост Цепина е построена между XI и XIII век на мястото на старо тракийско селище. В началото на XIII в. е седалище на българския болярин Алексий Слав. Разрушена е от османските нашественици. Запазени са останки от крепостната стена, водохранилища, черкви и други постройки.

Днес са реставрирани основите на крепостните стени, основата на църквата и четири водохранилища. В подножието на Цепина има експозиция с находките, открити при археологическите й проучвания.

Отпътуване за с. Дорково.

От Септември 2013 година в село Дорково функционира интересен природо-научен музей наречен "Плиоценски парк".В него са представени находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността „Кокалите“ около селото. Плиоцене геоложка епоха, започнала преди 5,332 милиона години и завършила преди 2,588 милиона години.

В периода 1985-1987г. се провеждат българо-френски палеонтологични разкопки. След тригодишно проучване на находището, се стига до извода, че това е най-богатото находище на останки от овернски мастодонт в света и едно от най-богатите на фосилни животински останки ранноплиоценски находища в Европа.

За голямото струпване на кости се предполага, че природно бедствие е унищожило цяло стадо овернски мастодонти край брега на древна река. По-късно учените съобщават, че в района са живели девет архигрупи бозайници. Част от находките са изпратени във Франция за реставрация и консервация, по-късно са върнати отново в България.

Открити са над 600 кости на 15 м2 площ. - мастодонти, трипръсти коне хипариони, древни редки маймуни, лъвове, саблезъби тигри, елени, тапири, носорози и примитивни мечки. Открити са два вида маймуни. И двата вида са от групата на колобусите. Открити са костни останки от един нов род и два нови вида за науката птици – нов вид за науката глухар – родопски глухар, който е най-древния представител на семейството на глухарите, нов род и вид езерна патица. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа.

Палеонтологичното находище край Дорково е уникално не само с големия си брой находки от овернски мастодонт , но и с голямото им разноообразие. Има останки, както на възрастни, така и на млади животни, а също и на малки мастодонтчета с млечни зъби.

В музея природата в региона през плиоцена се представя чрез 10-метрова пейзажна диорама "Фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години". Монтирана е озвучителна техника, чрез която се възпроизвеждат звуците издавани от животните, чийто останки са намерени в палеонтологичното находище.

Представена е възстановка на научни разкопки с истински кости, които са намерени на това място, витрини с уникални вкаменелости. Представени са и илюстрирани табла с научни текстове

Отпътуване за Велинград.

Велинград е разположен в западната част на Родопите. Красивата природа и находищата на минерални води превръщат Велинград в един от водещите балнеокурорти на Балканите. Велинград е известен и с най-големия карстов извор в България – „Клептуза”. Той има дебит от 600 до 1200 л/сек, подхранва две изкуствени езера, а край него е обособена зона за отдих с водни колела.

Велинград е на първо място в България по изобилие и разнообразие на минералните си води, чиято температура варира между 28°С и 91°С. Разнообразието на минерални води е довело до многообразие и на варианти за използване на минералната вода – и за отмора, и за рехабилитация, и за възстановяване. На разположение на туристите са минерални бани, басейни, плажове, балнеосанаториуми, СПА хотели. Най-горещи са водите в квартал Каменица – с температура до 91°С.

Минералната вода и процедурите, които се предлагат във Велинград, оказват благоприятно влияние на опорно-двигателния апарат, подобрение на състоянието при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания.

Посещение на Историческия музей включен в Списъка на 100 – те национални туристически обекта. В него може да се види една от най-богатите експозиции на великденски писани яйца в България.

Свободно време за разходка при езерото Клептуза.

Отпътуване за София.Пристигане около 19:30 ч.

Полезна информация

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

  • Входните такси на посещаваните обекти:

- входната такса за историческия музей във Велинград е 2 лв. , ученици и пенсионери- 1 лв.
- входната такса за Музея "Плиоценски парк" е 5 лв. Билетът е валиден и за кр.Цепина

  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.