Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Интересни статии

Сподели Сподели с приятел

Карнавал, carnival - всичко е карнавал!

Февруари наближа, а с него наближава и времето на маските, костюмите, пищните тържества, шествията и празненствата с една дума идва времето на КАРНАВАЛИТЕ!

Светът се превръща в КАРНАВАЛ!

Карнавалите се провеждат в началото на всяка календарна година, непосредствено преди Великия Пост. Тъй като по време на поста хората се въздържат от консумирането на богати храни и напитки и не се провеждат празненства, затова непосредствено преди Пост хората от дълбока древност организирали пищни тържества, за да се освободят от изкушения - богати храни и напитки. Именно така възникват карнавалите!

Смята се, че името "Карнавал" идва от думата "carne val", което означава "сбогом на месото".
За първи път се споменава за карнавалните традиции още от средновековна Италия. Смята се, че именно от там те се разпространяват в католическите нации в Испания, Франция, Португалия, Северна Америка и Латинска Америка.

Безспорно най-големият и пищен карнавал в света е Карнавалът в Рио Де Жанейро, но и Европа има какво да покаже на Света.

Ето 5 от най-известните Eвропейски Kарнавали:

I. Карнавалът във Венеция, Италия – е може би най-известният карнавал в света след този в Рио Де Жанейро. Води началото си още от 15 в. Смята се, че традицията за носенето на маски на лицата е възникнала, за да може благородниците свободно да се смесват с обикновените хора от обществото. Днес карнавалното шествие продължава няколко дни, основно около площад Сан Марко. Навсякъде може да се видят празнуващи, маскирани хора, които с радост позират на многобройните фотографи и туристи. Необходима ви е само една маска за да станете и вие част от карнавала и да се насладите на неговата магия.

II. Карнавалът в Ница, Франция – е известен още от средновековието, той е едно от най-големите и значими събития организирани на Френската Ривиера. Най – интересната и забавна част от карнавала е цветният парад, които е въведен още през 19 век, първоначално, само като размяна на цветя между самите участници. Днес карнавала ви дава възможност да се насладите на красотата на цветята и да усетите радостта от карнавалните шествия.

III. Карнавалът в Риека, Хърватия – се провежда в третия по големи град в Хърватия. Смята се, че е сравнително нов карнавал, защото е признат официално от около 30 години. На него взимат участие повече от 10 000 участници, които със своите маски и костюми го превръщат в един от най-пъстрите и запомнящи се Карнавали в Европа.

IV. Карнавалите в Патра, остров Корфу и Ксанти, Гърция – карнавалите в цяла Гърция се ползват с голяма почит и уважение. Възникнали още от древността, от времето на древногръцкия бог Дионисос, бог на виното, забавлението и плодородието, карнавалите до днес са най-очакваната и вълнуваща атракция в цялата страна. Дават възможност на много хората да се забавляват и да се насладят на въображение, творчество и музика.

Карнавът в Патра е най- големият карнавал в Гърция. След като многобройното карнавално шествие премине по улиците на града, след залез слънце кралят на карнавала се изгаря на пристанището, с което се поставя краят на карнавала.

Карнавалът на остров Корфу датира от преди 450 години и е пренесен от завоевателите венецианци на острова. Днес той наподобява карнавала във Венеция, като най-значимата част от него е Великия парад на площад Листон и Спианада, съпроводен от много танци и музика.

Карнавала в Ксанти е най- големият карнавал в Северна Гърция. Карнавалният дух завладява целия град, улиците се изпълват с многобройни маскирани хора, а всеки които желае може да вземе участие в карнавалното шествие.

V. Кукерският фестивал „Сурва“ в Перник, България – Това е най- известният карнавал на Балканите. Представлява изява на традиционни народни игри и обичаи с маски, древна обредност, която е част от българската фолклорна традиция. Фестивала се провежда от 1966 г., днес е международен и е включен в представителният списък на Юнеско за нематериално културно наследство. На него взимат участие 5 000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Ако сте сред гостите на фестивала ще имате възможност да споделите магията на играта, да видите и пипнете маските, да се почувствате обновени и да си пожелаете здраве и късмет.

« Обратно